Choď na obsah Choď na menu
 


NIEČO LEN TAK O JEDNOM PAĽOVI

20. 11. 2013

PAĽO BARABÁŠ

 

Hej, niečo o takom Paľovi, čo sa rád do sveta na vandrovku často vyberá. Paľo je človek s ktorým sa poznáme navzájom, ale osobne sme sa nemali možnosť ešte stretnuť. Stále sa nejak o pár hodín, dní minieme niekde v tych našich Tatrách. Pavol Barabáš je ročník 1959 a pochádza z Trenčína. Je to náš jeden naj režisér, scénarista, kameraman, cestovateľ a úžasný človek. Nakrúca perfektné filmy s horskou a cestovateľskou tématikou. Viac sa dozvieš na internete, ale ešte niečo, často sa zameriava na život ľudí v extrémnych podmienkach. Venuje sa aj tvorbe televíznych reklám a propagačných filmov. Je medzinárodne najúspešnejším slovenským dokumentaristom, za svoje filmy obdržal viac ako 180 ocenení na domácich a zahraničných festivaloch. Píšeme si na webstránke K2 študio.sk v knihe návštev, kde si kadejaké príspevky a odkazy môžeš pozrieť a niečo tiež napísať. K napísaniu príspevku na mojích Falkovinách, myslím už dlhšiu dobu aj keď tu už niečo je, na Falkovinách 2 a ešte ma dnes inšpiroval Paľov odkaz na Fejsbku - Predpoveď počasia pre Vysoké Tatry :

 

Predpoveď počasia pre Vysoké Tatry - K2 Studio

 
Tvorba dokumentárnych filmov s dobrodružnou tematikou o hľadaní, objavovaní a nachadzaní neznámych miest na našej planéte.  Predpoveď počasia - ide o webkamery v Tatrách, ktoré Paľovi pomáhajú pri nakrúcaní a môžu pomôcť aj nám Tulákom ze Záhorá.
 
Paľova  filmografia :
 
  • 1994Tatranské memento
  • 1995Karakoram highway
  • 1996Cez divoký Baltistan
  • 1996 – Budhistický Ladakh, 20 min
  • 199780 metrov pod vrcholom, 52 min
  • 1998Keď sa ti život obráti chrbtom
  • 1998 – Pod Kančendžongou je ich domov, 26 min - toto mám
  • 1998 – Budhizmus na streche sveta, 22 min - toto mám
  • 1998 – 118 dní v zajatí ľadu, 57 min - toto mám
  • 1999Za hranicami tmy, 26 min
  • 2000Tajomné Mamberamo, 67 min - toto mám
  • 2001Szent Istvan – cez hľadáčik
  • 2001 – Expedícia Sibír, 38 min - toto mám
  • 2001 – Mustang, 28 min - toto mám
  • 2002OMO – Cesta do praveku, 68 min - toto mám
  • 2003Tatry mystérium, 11 min - toto mám
  • 2004Amazonia vertical, 63 min - toto mám
  • 2005Putovanie Slovenskom, 13 min
  • 2005 – Pururambo, 54 min - toto mám
  • 2006Premeny Tatier, 13 min - toto mám
  • 2006 – Tepuy – Cesta do hlbín Zeme, 61 min - toto mám
  • 2007Vysoké Tatry – Divočina zamrznutá v čase, 52 min - toto mám
  • 2007 – Neznáma Antarktída, 40 min - toto mám
  • 2008 – Carstensz – siedma hora, 45 min - toto mám
  • 2008 – Bhután – hľadanie štastia, 33 min - toto mám
  • 2008 – Everest – Juzek Psotka, 26 min - toto mám
  • 2009 – Ticho nad oblakmi, 65 min - toto mám
  • 2010Mongolsko – V tieni Džingischána, 61 min - toto mám
  • 2010 – Volanie prírody, 13 min - toto mám
  • 2011Trou de Fer, 52 min - toto mám
  • 2011 – Pygmejovia – Deti džungle, 44 min
  • 2013 -  Hľadači tieňa - 7 filmov -7 nových objavov na 2DVD - toto mám
  • 2013 -  Príbehy Tatranských štítov - 6DVD kolekcia - toto mám  
  • 2014 - Žiť pre vášeň - už aj toto mám
  • 2015 - Suri - a samozrejme toto mám

 

Tu si môžeš pozrieť príspevok z Falkován 2 : /clanky/tatry/pribehy-tatranskych-stitov.html
 
 
Ešte niečo ma inšpirovalo a síce to, že nedávno bol v Piešťanoch a pôvodne som sa tam chystal aj ja, no nejak sa to nepodarilo. Navnadila ma na to stretnutie kámoška Viera z Piešťan. V archíve piešťasnkej tv som našiel záznam z toho stretnutia :
 
 
14.11.2013 - 19:36
Pridal TV Karpaty (tvkarpaty) 14.11.2013, prečítané: 42x
 
 
 
autogram.pngNa záver tohto môjho príspevku o Paľovi  Barabášovi jeden foto bonus a síce - keďže som nemohol byť v tych Piešťanoch, poprosil som tu kámošku Vieru, či by pre mňa o jeden autogram od Paľa nepoprosila a tu je na piešťanskej pohľadnici
 
Ďakujem Viera!
 
 Jedna pikoška: pri podpísovaní Viera povedala pre koho to je a Paľo odpovedal : toho poznám...
 
...a mám už doma aj novinku 2DVD HĽADAČI TIEŇA a určite si objednam aj PRÍBEHY TATRANSKÝCH ŠTÍTOV
 
 
tulák peťo z tramtárii na sLOVEnsku
 
 
 
 
Dnes je 05.august 2016 a po čase tu niečo nové vkladám a síce info o novom DVD... 
 
...ešte niečo z Podtatranských novín... 
 
...a ešte niečo o novom DVD aj Palinovi...
 
 
...fajn rozhovor ako mal iba jedny vibramy, spotené tričko a....
 
 
pfc práve dnes a vo fotogalérii nájdeš fotografie aj s Palinom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
UFFF 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky človečina

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

palo

oluskaprokopova@centrum.sk,9. 8. 2016 21:22

nikdy som sa s nim nestretla, ale je to urcite vynimocny clovek a svojim sposobom velmi stastny clovek, rada si o nom nieco precitam dakujem

Re: palo

peťo tulák,10. 8. 2016 4:50

Oľa ja som sa s ním raz stretol, po ixkrát nesplnenom stretnutí sa to raz podarilo a bolo to ozaj príjemné stretnutie. Je to obdivuhodný človek a mám veľmi rád jeho filmy. Ak nejaký bude v tv bedni, pozri si ho....

Nosiči

Petr z Valašska,6. 8. 2016 23:52

Ty vysokohorské nosiče v Tatrách jsem taky vždy obdivoval a obdivuji. Je to rarita: jinde se používají helikoptéry ale u nás se díky nosičům šetří příroda. A je to pravda, že když si něco dám v chatě a uvědomím si jakou to mělo namáhavou cestu nahoru, tak to opravdu chutná úplně jinak...Tak na ten film se těším...

Re: Nosiči

peťo tulák,7. 8. 2016 5:41

Peťánku tak to aj ja a vôbec nepozerám koľko to na tej či hentej chate stojí, lebo viem, že je to vynesené nosičom na chatu a na ten film sa samozrejme teším tiež a moc. Ďakujem za komentár a návrat po roku...

Paĺo Barabáš

Petr z Valašska,21. 7. 2014 21:14

Máš pravdu Peťo, když jsme byli u vás, osobně jsi mi věnoval DVD od Paĺo Barabáše a sice Tepuy - cesta do hlbin zeme. DVD jsem si přehrál, je výborné a obdivoval jsem ty průzkumníky podzemí - jsou to nadšenci, že se pustí do takových podmínek a co všechno vydrží... No a Paĺo Barabáš - toho jsem obdivoval ještě víc. Nejen že musel všechno absolvovat s nimi ale navíc ještě všechno stihl natáčet. A jsou to perfektní, profícké záběry. Klobouk dolů...!

Re: Paĺo Barabáš

peťo tulák,5. 8. 2016 16:25

Peťo po takom dlhom čase som sa sem vrátil a odpovedám ti na tvoj komentárik : hey, viem, že som ti dal to DVD a myslel som, že sa stratilo, nakoniec si ho našiel a som moc rád, že ťa zaujalo...

Teraz sa do kín dostáva nový film a bude aj DVD, ktoré si určite a rád kúpim a vrelo doporučujem....

Paľo Barabáš

Petr z Valašska,9. 7. 2014 23:02

O vánocích jsme viděli v televizi Príbehy Tatranských štítov, bylo to nádherné...a takové jsou jistě i další jeho filmy. Taky gratuluji k získání hlavní ceny na festivalu horských filmů - určitě ho to potěšilo a právem si ji zaslouží...

Re: Paľo Barabáš

peťo tulák,10. 7. 2014 3:42

Petr dík aj tebe za čas čo si venoval tomuto príspevku o Paľovi. Ak sa nepletiem, tak som ti raz dal osobne jedno jeho DVD, nikdy si nič nenapísal, či si si ho pozrel a či zaujalo.

proč nadpis ...

Paolo Bergamo,9. 7. 2014 6:49

... joo, Pavel Barabáš ... k tomu se nedá nic říci. Dodám jen to, vyjma všech superlativů, že je mi s ním dobře. Popiš mi, prosím Tě, ti Hledači stínu, o co přesně jde ? Paolo

Re: proč nadpis ...

peťo tulák,10. 7. 2014 3:39

Hej nadpis ťa určite zaujal a po otvorení si zistil, že ide o iného Paľa a oukej, v mejlovej pošte sa dočítaš viac o tom DVD Hľadači tieňa. Ďakujem, že si si našiel chvíľku k prečítaní tohto príspevku...

BONUS

peťo tulák,9. 7. 2014 5:49

Ako bonus tu vkladám toto : Bratislava 2. júla (TASR) - Slovenský režisér Pavol Barabáš získal hlavnú cenu na festivale horských filmov (Mountain Film Festival), ktorý sa koná na Novom Zélande. Spomedzi 74 nominovaných filmov z celého sveta udelila odborná porota GRAND PRIZE jeho filmu Stopy na hrebeni.

GRATUĽUJEM!!!To tak krásne poteší, že až tak ďaleko od domoviny je ocenený práve tento film Paľa Barabáša!!!!

.

Zdenulik,22. 11. 2013 8:22

Peťo, vieš,že Paľo Barabáš a jeho tvorba je už dávno pod mojim drobnohľadom ... je to "pán človek", mala som možnosť zažiť ho na výstave a premietaní u nás v Prievidzi. Mimochodom pravdepodobne sa narodil v Trenčíne, ale býval a žil v Prievidzi, chodil tu do školy. Jeho ocino tu žije dodnees, poznala som z práce aj jeho maminu (robila tej istej firme).
Ešte stále si sa s ním nestretol?

Re: .

peťo tulák,23. 11. 2013 4:21

Nie! Nestretol. Tento pán človek sa mi stále stráca a je pre mňa nejak takto tajomnejší a úžasnejší. O tom viem, že ho sleduješ niekoľko rokov, však cez neho sme sa vlastne spoznali. To viem, že je to vlastne prievidzan a mám rád takéto pikošky okolo neho ak sa dozvedám...

Ďakujem Zdenulik, že si si našla chvíľku a prečítala tie moje vymyšľance a dokonca si sa unúvala tu niečo napísať, ešte raz dík!