Choď na obsah Choď na menu
 


AKCIA V KOPČANOCH

31. 5. 2013

022.jpgVELIKÁ SLÁVNOSŤ V KOPČANOCH

 

sa bude konať koncom mesiaca jún a tak informujem už teraz, ak by ste mali záujem, okamžite si dátum poznačte a už teraz si zariadili čas tak, že sa tam stretneme. Bude to zaujímavé stretnutie, aké sa tak skoro opakovať nebude a preto si to nenechajte ujsť.

 

Moje foto kaplnky, alebo teda kostolíka je len také ilustračné z leta 2012

 

 

 

 

30. jún 2013 – Cyrilometodská ratolesť.

V rámci Roka sv. Cyrila a Metoda pripravuje farnosť Kopčany v spolupráci s
Obecným úradom Kopčany a Mestským úradom Holíč 30. júna o 10.00 pri
starobylom Kostole sv. Margity Antiochijskej, ktorý si pamätá misijný čas
svätých solúnskych bratov, slávnostnú svätú omšu za účasti cirkevných,
politických a kultúrnych predstaviteľov Slovenska a hostí zo zahraničia.


Pozývame všetkých ľudí, ktorí si ctia tradíciu, históriu a kultúru našich
predkov a odkaz svätých Cyrila a Metoda do Kopčian.

 

 

V tomto roku oslavujeme 1150 . výročie príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na naše územie. Pri tejto príležitosti vznikol v rámci Trnavského samosprávneho kraja kalendár akcií, ktorý túto nenahraditeľnú udalosť našich dejín pripomína. V spolupráci s obcou Kopčany a farnosti kostola svätej Margity Antiochijskej pripravujeme pod záštitou predsedu Trnavského samosprávneho kraja pána Tibora Mikuša v nedeľu 30 . júna 2013 o 10 .00hod. v areáli pri Kostole sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch liturgicko-spoločenské podujatie Cyrilometodská ratolesť. Cieľom je vyzdvihnúť výnimočné postavenie kostola v Kopčanoch, ktorého zrod sa datuje do 9 . storočia. Slávnostnú omšu bude celebrovať J.E. Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup metropolita. Veríme, že sa nám spoločnými silami podarí vybudovať podujatie nadregionálneho významu. Kostol svätej Margity Antiochijskej v Kopčanoch si takúto pozornosť určite zaslúži, nakoľko je jedinou dodnes stojacou sakrálnou stavbou z obdobia Veľkomoravskej ríše.

Zdroj : portál eZáhorie.sk 31.mája 2013

 


Kostolík svätej Margity Antiochijskej

Gotizovaný, pôvodne románsky kostolík. Je jednou z najstarších architektonický pamiatok na Záhorí. Jej pôvod nie je doposiaľ podrobne prebádaný. Najstaršia písomná zmienka o kaplnke pochádza z roku 1554. Existenciu potvrdzuje aj známa Komenského mapa z r. 1627, na ktorej je obec Kopčany vyznačená ako stredne veľká obec s kostolom umiestneným v priestore „Hrúdov“. Kostol sa nachádza len necelý kilometer od Valov – sídla veľkomoravských kniežať v chotáry obce Mikulčice na moravskej strane. Typologicky patrí do skupiny malých jednoloďových kostolov s pravouhlým uzáverom lode, ktoré sa stavali v strednej a západnej Európe v 8. -11. storočí. Výsledky prieskumov a výskumov okolia kostola v rokoch 1994 – 2000 dokozujú jeho intenzívne osídlenie už od neskorej kamennej doby. Svoj vrchol dosiahlo v 9.-10. storočí, kedy sa pozdĺž predpokladanej historickej cesty z mikulčického sídliska Valy na východ sformovala na ľavom brehu rieky Moravy v katastri dnešných Kopčian skupina osád, ktorej organizačnú štruktúru dosiaľ nepoznáme. Funkčne súvisela s hradiskom Valy. Aj po zániku mikulčického hradiska pokračoval život v dvoch doteraz známych osadách v blízkosti kostolía sv. Margity Antiochijskej až do do 13. storočia, kedy sa tento priestor stáva pravdepodobne posledným obývaným miestom niekdajšej mikulčickej aglomerácie, ak neberieme do úvahy pozostatky stredovekého osídlenia okolo bývalého kostola IX na podhradí hradiska Valy. Doterajší výskum historickej topografie naznačuje, že poslední obyvatelia osady z okolia Kostola sv. Margity Antiochijskej odišli, pravdepodobne do dnešných Kopčian, v 16.-17. storočí. Kostol asi naďalej slúžil pre priľahlé územie až do 18. storočia, kedy postavili nový kostol priamo v obci.

Zdroj : kopčany.sk

 

A ponukám ešte jednu informáciu ohľadne tejto akcii v Kopčanoch : Kopčany sa vrátia do sláv... a keď už tu máme toho Cyrila a Metoda, tak niečo z Hodoníska ponukám k nakuknutiu a síce animovaný film :  http://www.youtube.com/watch?v=z7Zx4EyZRvs 

 

fotografie z podujatia si môžeš pozrieť tu : KOPČANY 2013 SK

 a tu je nejaké to video : /clanky/video/holic--skalica-a-kopcany.html

 

Ešte niečo o Kopčanoch a Holíči

 http://honzovycesty.blogspot.cz/2014/12/slovensko-holic-kopcany.html

 

 

peťo z tramtárii - sLOVEnsko

 

 

 

vkladám tu jeden odkaz od Milana Hollého z portálu eZáhorie.sk

ponukol nám to tu cez komentáre : Kostol sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

zahral si mi na notu, ajaj

oluskaprokopova,2. 7. 2013 20:43

tak toto mozem. Velmi rada mam historiu a najradsej krestansku. Ved vsetko je od Boha a vidis aki boli ludia vdacni za vsetko zivot, pracu, rodinu. Boli skromni a vdacni. Super ze stavali kostoliky a kaplnecky, vzdy mu dakovali. Len my sme nejaki nespokojni, stale...

Re: zahral si mi na notu, ajaj

peťo tulák,18. 12. 2014 5:32

ĽUdia sme kadejaká sorta a tak vždy sa medzi nami najdu jednotlivci čo s ničím nikdy niebudu súhlasiť a nebude spokojenosť na ich strane. No a ďakujem Oľga!

..a ešte drobnôstka

peťo tulák,1. 7. 2013 4:29

Do tejto chvíli si tento môj príspevok pozrelo 117 čitateľov, samozrejme nietko možno aj dva-trikrát a to je potešenie na mojej strane a za mesiac jún navštívilo tieto moje Falkoviny 1669 ľudí!!!!

...ešte niečo

peťo tulák,1. 7. 2013 4:25

Vo fotoalbume Milan je jeden záber na novú info tabulu, takže áno, vyblednutú a posprejovanú tabulu tam máme novú.

Napadlo ma včera ešte jedna taká myšlienka pri tom daždi - pravdepodobne tam hore nejaká časť nesuhlasila s touto slavnosťou pri kaplnke, alebo lepšie napísane, vadili im tu určite osobnostil, čo tu asi nemali byť!!!!

Tak to bude krásná akce

Petra z Litvínova,30. 6. 2013 9:17

Kdybych bydlela popblíž, neváhala bych ani na minutku a na tu akci bych moc ráda šla.I když malý kostelík, ale sejdou se v něm lidé, kteří mají srdíčko na tom správném místě.Uctěte si v klidu a pokoji památku Cyrila a Metoděje a odpusťte těm, kteří se v nějakém momentu možná i nezachovali správně a selhali.Nikdo nejsme bez viny a je lidské odpouštět.Tím mám namysli třeba arcibiskupa, kterého tu zmiňujete.
Udělejte si krásný den, počasí Vám přeje, všechno je tam nachystané a uvidíte, že až se vrátíte domů, tak v sobě najdete lásku a pokoj a bude Vám moc dobře.
Já věřím, že Peťo z akce udělá reportáž a budou i fotečky.Moc se těším a lidičky běžte a užijte si ve zdraví tu krásnou událost.Přeji všem krásný a pohodový den a ať se Vám akce vydaří.

Re: Tak to bude krásná akce

peťo tulák,30. 6. 2013 20:23

Petro počasie sa nám pokazilo a tak aj množstvo účastníkov bola menšia ako sa očakávalo. Pršalo a pršalo stále, bohoslužba skončila a slniečko vykuklo a dážď prešiel niekam inam. Fotky si môžeš pozrieť, sú tam priložené v odkaze. Slavnosť sa konala vonka, pri kostolíku, ale po rokoch bol kostolík otvorený a ľudia mohli nakuknuť dnu, však sa treba pozrieť do fotoalbumu.

Ďakujem, že si si tiež našla chvíľku a zastavila si sa tu...

kaplnka

Holly Milan,30. 6. 2013 10:08

Rád toto miesto navštevujem, ale keď je tu kľud. Dúfam, ze tato akcia pripomenie toto miesto a bude tu chodiť viac turistov. Dúfam že tam už konečne vymenili vyblednutú a posprejovanú informačnú tabuľu. Pravidelne tam podávam turistom informácie.
http://www.ezahorie.sk/sk/cirkevne-pamiatky/4434-kaplnka-sv-margity-v-kopanoch

Re: kaplnka

peťo tulák,30. 6. 2013 20:18

Milan určite sa kostolík zas dostal takto do povedomia širokej verejnosti a večer dávala aj v STV 1 v tv novinách. Aj ja tam rád chodievam a tiež najradšej, keď je tam kľud, ticho a taký pokoj...

Ďakujem, že si si našiel chvíľku a zastavil sa na trejto mojej stranke...

Moc hezký místo

Paolo,30. 6. 2013 18:52

Hmm ... asi byla omša ... ale jináč bez lavic by to bylo lepší. Jínáč ale opravdu moc hezký místo.

Re: Moc hezký místo

peťo tulák,30. 6. 2013 20:15

Jasnačka, že omša bola, však o to šlo, ale bola tam aj politika a lavice tam museli byť, však ľudia by nevydržali takú dobu na nohách Paolo.

Ak sa niekedy u nás objaviš a zdržiš, rád ťa tam zvediem...

pekné-nepekné

jogo,30. 6. 2013 7:24

Pekné aj dojemné je že sa konajú takéto podujatia, že si spomíname na našich vierozvestcov,ktorí tu pred stovkami rokov boli ale...Padlo tu meno arcibiskupa Bezáka - a tak sa nemôžem ubrániť myšienkam o istej "našej" schizofrénii - ke´d na jednej strane vzývame od rána do večera pokoj a lásku Boha & Ježiša a na druhej strane dokážeme potupiť, znemožniť a odstaviť na vedľajšiu koľaj človeka, ktorý TU a TERAZ šíril medzi ľuďmi pokoj a lásku...

Re: pekné-nepekné

peťo tulák,30. 6. 2013 20:12

Jojo všetko prebiehalo úplne v pohode, síce pršalo, ale bola to skutočne úžasná slavnosť až na piskot a pokriky určitých účastníkov stretnutia, keď na pódium vystúpil pán Čaplovič. Medzi ľuďmi som počul aj kadejaké kritiky na monsiňora Zvolenského...

No ako sa vravieva, sto ľudí, sto chutí...

Teraz som sa vrátil...

peťo tulák,30. 6. 2013 5:49

...bol som sa tam pri kaplnke v Kopčanoch pozrieť. Všetko je nachystané, celú noc to tam hasiči stražili, lavičky, pódium,wc toiky, stan pre farnikov,očakáva sa vraj okolo dvoch tisíckach účastníkov, tak okolo desiatej sa tam pôjdem pozrieť zas...

Počasie bude dnes úplne špičkové...

Nepridem

Marian,29. 6. 2013 19:29

Preto, ze tam bude arcibiskup co nepomohol Bezakovi, nemam zaujem tam zajtra byt!!!!

Re: Nepridem

peťo tulák,29. 6. 2013 19:49

Marian, je to dobrovoľne, tak nik ťa nenutí aby si tam šiel. Ja tam idem, lebo tam chcem byť, ale ďakujem za prvý komentár...