Choď na obsah Choď na menu
 


JAPONEČKA

26. 3. 2014

 

Japonská fotografka ukázala Tokio i Prahu

 

5775496-hodonin_denik-380.jpgYOSHIMI YOKOYAMA

24.3.2014

Hodonín - Yoshimi Yokoyama 1957 sa narodila v Kagoshimi na japonskom vidieku. S rodičmi  sa ale časom presťahovala do Tokia a bolo jasno. Hlavné mesto aj jeho ruch mladej fotografke učarovali. Zachytila to všetko na nespočitateľnom množstve dokumentárnych snímkov, stejne ako pred časom Prahu, kde prišla študovať fotografiu na FAMU.

 

"Yoki, ako sa jej zkratené hovorí, miluje Viktora Koláře a Josefa Koudelku. Povedala si, že za tým druhým musí vyraziť, a tak sa aj vydala do Prahy. Až po príchode zistila, že Koudelka žije vo Francúzsku. Stejne v Českej republike zakotvila, za čo sme rádi," predstavil kolegiňu z opavského inštitútu tvorčí fotografii Petr Drábek, autor, ktorý Yoshimi Yokoyamu pozval do Hodonína. V útorok ukazala svoje snímky v mestskej knihovne pri ďalších z rad Beseed o fotografii.

 

"Predstavím súbory Tokio - Praha alebo Study for Attention, čo beriem ako cvičenie pre zlepšovanie mojej pozornosti, " upresnila obsah besedy Yoki, ktorá sa v tvorbe zameriava predovšetkým na subjektívny dokument. Prichadzajúci mohli vidieť desiatky čiernobielých fotografii, medzi ktorými boli aj snímky deti alebo augustová slávnosť, ktorá v Japonsku trvá tri dni a je pripomienkou na druhú svetovú vojnu. Yoki fascinuje tiež folklór na južnej Morave.

 

Autor : Zuzana Černá ( môj preklad z češtiny )

 

Japonská fotografka ukázala Tokio i Prahu - Hodonínský deník

 

Tu je originál z Hodonínského denníku.cz, ale po skúsenostiach som to radšej všetko opísal, lebo sa stáva, že článok sa uloží niekam do archívu a už sa nezobrazuje a kým sa zobrazuje príspevok, pozrite si ho, sú tam aj iné fotografie....

 

Ináč Yoki vyštudovala anglickú literatúru na Waseda, ktorá je jedna z najstarších a najprestižnejších univerzit v Japonsku. Niekoľko rokov pracovala ako módná fotografka v Tokiu a v roku 2005 študovala fotografiu na pražskej FAMU, v rokoch 2007 - 2010 absolvovala bakalárské študium inštitutu tvorčia fotografia v Opave.

 

yoshimi_yokoyama_v_rat_044_em..jpg

 

Nedá mi sem nevložiť fotografiu, kde je japonská fotografka Yoki na návšteve u kámoša Cyrila Gajdíka v jeho Ratiškovickej fotogalérii na návšteve.

 

Na fotografii je s Yoki fotograf Peťo Drábek.

 

FOTO : CYRIL GAJDÍK

 

 

 yoshimi_yokoyama_v_rat_060_em..jpg

Cyril mi poslal ešte nejaké iné foto z tejto vzácnej návštevy a tak tu je to foto ako si Yoki prezerá rodinné album priamo v kuchyni u Cyrila, kde sa vždy aj ja citim ako doma.

 

 FOTO : CYRIL GAJDIK

 

 

 

 

 

 

yoshimi_yokoyama_v_rat_022_em..jpg

 

Do tretice ešte jedna fotografia urobená v tych Ratiškoviciach v galérii u Cyrila a vedel som o tej besede, že sa bude konať v Hodonínskej knižnici, kde sa vždy rád vraciam na kadejaké výstavy, no nie vždy sa dá ísť na podobné akcie, ktoré sa konajú v našom okolí.

 

Tak Yoki ešte raz v galérii.

 

 

FOTO : CYRIL GAJDÍK

 

 

 

 

 

 

Ak ťa zaujíma niečo viac o Yoki, tak si najdeš kadečo na internete : YOSHIMI YOKOYAMA PHOTOGRAPHY alebo napríklad aj na fejsbuku :  Yoshimi Yokoyama

 

 tulák Peťo z Tramtárii na Slovensku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Cyril

Petr z Valašska,30. 3. 2014 21:18

Věřím, že se Yoki u Cyrila a v jeho galérii líbilo. Stejně jako se tam líbilo i mně a Ivetě a byli jsme rádi, zě jsme se u Cyrila mohli v pátek s tebou taky zastavit. Cyril je velmi sympatiský a jeho jeho fotky jsou velmi pěkné.
PS - četl jsem i předchozí příspěvek od vRajče-te a mám dojem, že nevíš od koho byl... Už víš...?

Re: Cyril

peťo tulák,1. 4. 2014 4:57

Aj ja som rád, že sme sa tak krásne stretli, pochodili čo sme pochodiť mali a videli čo sa v tak krátkom čase vidieť dalo. Tiež som rád, že si Cyril kvôli nám upravil svoj voľný čas a venoval sa nám.

Pochopil som, však som tam napísal, že to písali valaši!

Cyril

vRajče,26. 3. 2014 8:03

Cyril bol isto veľmi poctený a potešený takouto vzácnou návštevou.
A navštíviť jeho galériu by bol aj pre nás zážitkom. Uvidíme...

Re: Cyril

peťo tulák,26. 3. 2014 16:56

Tak som toto nejak nepochopil o čo ide, ale niečo tuším, niečo viem a tak si myslím, že toto písal niekto z Valašského kráľovstva a uvidíme ako to dopadne, nechajme sa prekvapiť...


Zaujímavý kód trebalo napísať : 99NDR